Prima zi a festivalului Toamna la Voronet

Prima zi de festival a început, de la 16:00, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, unde s-a vernisat expoziția de pictură „Reflexe”, a artistului vizual Liviu Suhar, bucovinean prin naștere și ieșean prin adopție. Despre pictura lui Liviu Suhar, prezent la eveniment, a vorbit regizorul Ovidiu Lazăr de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

În continuarea vernisajului, de la 17:00, la Casa de Cultură din Gura Humorului a fost proiectat filmul documentar „Liviu Suhar – (Auto)Portret”, o producție TVR Iași realizată de Andreea Știliuc. Au fost prezenți atât artistul Liviu Suhar, cât și regizoarea filmului.

De la 17:30, în foaierul Casei de Cultură s-a vernisat expoziția de fotografie „Bucovina: Arhitectura spiritualității (Ctitorii sucevene)”, prima expoziție individuală a lui Alexandru Nae. La vernisaj au luat cuvântul Alexandru Nae și fotograful, autorul și editorul Florin Andreescu.

Sala de spectacole a Casei de Cultură a găzduit, de la 18:30, gala de deschidere a ediției a 41-a. Au fost proiectate scurtmetrajul „Granițe”, regizat de Sebastian Voinea și prezentat în premieră, în afara competiției, la „Toamnă la Voroneț”, și lungmetrajul „Trăiește!” („Va, vis et deviens”), al cineastului franco-român Radu Mihăileanu. Pe lângă Radu Mihăileanu, totodată președintele juriului actualei ediții a festivalului, au mai vorbit Marius Ursaciuc, primarul municipiului Gura Humorului, și criticul și istoricul de film Marian Țuțui. La sfârșitul proiecției, Radu Mihăileanu a dialogat cu publicul spectator.