Recomandări din programul celei de-a doua zile de festival (joi, 7 octombrie)

De la 9:30, 12:00 și 16:00, în sala de spectacole a Casei de Cultură sunt prezentate primele trei programe cu filme selecționate în cele patru competiții ale festivalului (film documentar, film studențesc, film turistic și digiporamă). Mulți dintre realizatori sunt prezența la Gura Humorului și vor dialoga cu publicul după proiecții.

De la 17:30, tot la Casa de Cultură, se vor lansa două cărți de cinema importante: „Istoria filmului românesc de animație (1920-2020” de Dana Duma (membru în juriul „Toamnă la Voroneț”) și „Studii de film românesc și balcanic” de Marian Țuțui. Pe lângă cei doi autori, vor mai lua cuvântul cineastul și profesorul Laurențiu Damian (președinte al Uniunii Cineaștilor din România și de asemenea membru în juriul actualei ediții) și regizorul Ovidiu Lazăr.

Seara se închide la Casa de Cultură, de la 18:30, cu proiecția filmului „O vară de neuitat” („Un été inoubliable”), o coproducție România-Franța semnată de Lucian Pintilie și selecționată în competiția Festivalului de la Cannes din 1994. Proiecția face parte din programul „In memoriam Lucian Pintilie”. Despre „O vară de neuitat” și despre Lucian Pintilie va vorbi criticul și istoricul de film Marian Țuțui.

O proiecție specială va avea loc și la Parcul Ariniș, de la 20:00. Coproducția franco-română „È pericoloso sporgersi”, cu care a debutat în lungmetraj cineastul Nae Caranfil, va fi proiectată „en plein air” în prezența regizorului-scenarist Nae Caranfil și a criticului Ioan-Pavel Azap. Este vorba de o versiune digitală foarte nouă, substanțial ameliorată, a filmului care în 1994 a fost selecționat în secțiunea paralelă „Quinzaine des Réalisateurs” a Festivalului de la Cannes și care până acum a circulat în copii digitale inferioare.

Așadar, o zi plină de evenimente la „Toamnă la Voroneț” 2021. Vă așteptăm!